Странице

Kuhinjica


Kako su se hranili drevni narodi

U danasnje vreme sta god da pomislimo da zelimo da jedemo mozemo kupiti u obliznoj radnji.Hrane ima u izobilju,svaki dan mozemo da pronadjemo neki novi zanimljivi recept,da eksperimentisemo u kuhinji,cak i da sami kreiramo razne ukuse.Kako je izgledala kuhinja i hrana pre dve hiljade godina,to je tesko i zamisliti.Naucnici su istrazivanjima utvrdili da su prvi ljudi jeli biljke i zivotinje iz morske vode.Prvi put oko 9000. pre nove ere  ljudi u Aziji poceli sebi da proizvode hranu.Zene su bile zaduzene za skupljanje biljki,plodova,dok su muskarci naravno isli u lov.Jeli su najcesce sirovo lisce,bobice,korenje,a od mesa jelene i mamute.Listovi maslacka,grozdje i ostalo voce cinilo je raznoliku ishranu.Meso su pripremali i jeli sa orasastim plodovima i korenjem.Koristili su sve sto su mogli da se prehrane,razvijali se i trazili nove resurse da poboljsaju svoj zivot.Sigurno to nije bio lak zivot ali bili su slobodni i ziveli su besplatno na svojoj zemlji.Sigurno su bili srecniji nego mi danas kada imamo bas sve.




Muskarci u lovu




Porodica na okupu








Moje omiljene poslastice


Odmah sam se odlucila da prvo pisem o najboljim desertima koje obozavam.Malo je onih koji ne vole slatkise,a izbor poslastica je veliki.Izdvojicu nekoliko savrsenih deserta koje cesto spremam,jednostavni su i svako moze da ih napravi.

1.Palacinke

Veoma popularn desert,palacinke se jedu u gotovo svim zemljama sveta.Nacin pripreme je skoro svugde indentican,a njihov ukus zavisi od punjenja i ukusa koji volite.Definitivno najbolje punjenje za mene je nutela ili eurocrem,kolutici banane,kikiriki ili lesnik,ako volite jednostavnije onda je to marmelada i puno oraha.





2.Pita sa jabukama 

Posto je sad sezona jabuka,pita sa jabukama je pravi jeseni desert.Verujem da svi umemo da napravimo ovu poslasticu,posto imaju gotove kore da se kupe,ostaje nam jednostavan posao,da poredjamo kore u pleh,izrendamo jabuke,uglavnom ja jos dodajem vanilin secer,cimet,seckane orahe.Pita sa jabukama je fantasticna poslastica za svaku priliku.






3.Princes krofne

Dobra,stara,proverena poslastica,malo zahtevniji postupak pripreme.Iskreno nisu mi uvek ispale bas kako treba,verovatno nisam jedina,znamo da je testo pipavo i nisam uvek sigurna da li ce krofnice narasti kako treba.Sto se tice fila tu nemam problema,najcesce pravim fil sa pudingom od vanile,super je i kremast.Ponekad gotove krofnice prelijem cokoladom.










Нема коментара:

Постави коментар

Ostavite svoje misljenje!!